Wybór odpowiedniego tłuszczu do smażenia wcale nie musi być zadaniem łatwym. Wybór na rynku w tym zakresie jest bowiem całkiem…
Garam masala – do czego można wykorzystać tę orientalną mieszankę przypraw?
Garam masala to bardzo popularna mieszanka przypraw. Dzięki niej we własnej kuchni bez większego problemu przygotować można naprawdę orientalne dania.…
Zdrowe zioła i rośliny indyjskie, które warto znać
Nie ma chyba żadnych wątpliwości do tego, że wiele roślin i ziół wpływa pozytywnie na zdrowie. Dobrze dobrane oraz stosowane…
Czy ryż jest zdrowy? Jak należy go gotować?
Czy ryż jest zdrowy? Jak należy go gotować? Na jaki rodzaj ryżu najlepiej się zdecydować? Pytań nie brakuje, bo ryż…
Mango pulpa – idealna do deserów, sosów i lodów
Uważa się, że mango jest jednym z najzdrowszych owoców na świecie. Nie można mu także odmówić walorów smakowych. W Indiach…
Czy czarna herbata jest zdrowa? Poznaj wysokiej jakości herbaty indyjskie
Czarna herbata to jeden z najpopularniejszych napojów spożywanych w Europie i Ameryce Północnej. Produkuje się ją z młodych liści, pączków…
Dania z soczewicy i ciecierzycy – poznaj dwa sprawdzone przepisy
Soczewica i ciecierzyca to popularne składniki kuchni, zwłaszcza wegańskiej i wegetariańskiej. Pojawiają się także w orientalnych przepisach oraz jako zamiennik…
Jaki sos wybrać do dań z ryżem basmati?
Ryż basmati jest bardzo popularny w Indiach. Ceni się go za długie ziarna i delikatny, orzechowy posmak. Lekko się klei…
Tradycyjne indyjskie przekąski i słodycze – co warto spróbować? Podpowiadamy!
Przekąski i słodycze to z pewnością artykuły, których nie może zabraknąć w żadnym domu. I choć na rynku można znaleźć…
Indyjska mąka z ciecierzycy – do czego można jej użyć? Odpowiadamy!
Coraz więcej osób wybiera zdrowe produkty, które mają pozytywny wpływ na organizm. Wśród wielu ciekawych artykułów znajdują się między innymi…