Ciecierzyca to roślina strączkowa, która obecnie cieszy się bardzo dużą popularnością. Ten produkt można określić mianem jednego z filarów kuchni indyjskiej, który pozwoli Ci na stworzenie przepysznych dań z tamtej części świata. Przy tym jest on też nieocenionym źródłem składników odżywczych, takich jak np. białko, błonnik, witamin z grupy B, kwas foliowy czy żelazo. Zastanawiasz się nad tym, co można zrobić z ciecierzycy? Czytaj dalej, a podpowiemy Ci, na co najlepiej się zdecydować!
Ciecierzyca – co można z niej zrobić?
Ciecierzyca to produkt, który jest świetną bazą do ogromnej ilości potraw. Niezależnie od tego, czy szukasz inspiracji na śniadanie, obiad, czy kolację, sprawdzi się w każdym przypadku. Co możesz z niej zrobić?
Hit z ciecierzycy, czyli hummus
Bardzo klasycznym, a jednocześnie coraz popularniejszym wykorzystaniem ciecierzycy jest zrobienie z niej hummusu. To pasta, którą możesz jeść zarówno rano, jak i wieczorem, a także podać ją jako modną przekąskę na imprezie. Czego będziesz do tego potrzebować? Oto lista składników:
– 400 g ciecierzycy (z puszki lub gotowanej),
– łyżeczka soku z cytryny,
– 1 ząbek czosnku,
– olej sezamowy,
– 5 łyżek sezamu,
– łyżeczka zmielonego kuminu,
– sól i pieprz.
1. Wsyp sezam na gorącą patelnię i upraż go. Następnie przesyp ziarna do blendera, stwórz z nich pastę sezamową i przełóż ją do miseczki.
2. W międzyczasie, o ile nie masz ciecierzycy z puszki, ugotuj ją według przepisu znajdującego się na opakowaniu.
3. Wrzuć odsączoną cieciorkę do pojemnika blendera, dolej do niej kilka łyżek wody, w której się gotowała i zmiksuj ją.
4. Dodaj do masy resztę składników i ponownie zmiksuj, aby przybrała jednolitą konsystencję.
5. Wyłóż pastę do miseczki i umieść na niej kilka kropel oleju sezamowego.
Z czym podawać hummus?
Hummus to pasta, którą możesz podawać na wiele różnych sposobów. Najlepiej, abyś umieścił ją w miseczce, a dookoła na stole podał inne produkty, z którymi można ją zjeść. Będzie rewelacyjna do różnego typu pieczywa, sucharków, chipsów czy wafli ryżowych. Przy tym także będzie świetnie smakowała jako dip do świeżych, pokrojonych w słupki warzyw. Możesz zdecydować się na połączenie jej z marchewką, ogórkiem, selerem naciowym czy kalarepą. To od Ciebie zależy, czy będzie Ci odpowiadała wersja fit, czy klasyczna.
Dzięki naszym radom nie będziesz więcej zastanawiać się nad tym, co można zrobić z ciecierzycy. Klasyczny hummus to świetne rozwiązanie dla początkujących kucharzy. Sam możesz odkryć, ile zup, sałatek, a nawet słodkości możesz stworzyć, decydując się na ten składnik. Jeżeli chcesz zaopatrzyć się w wysokiej jakości ciecierzycę, koniecznie zapoznaj się z asortymentem naszego e-sklepu.