CategoriesBlog

Czy czarna herbata jest zdrowa? Poznaj wysokiej jakości herbaty indyjskie

Czarna herbata to jeden z najpopularniejszych napojów spożywanych w Europie i Ameryce Północnej. Produkuje się ją z młodych liści, pączków lub łodyg krzewu Camelliasinensis. Zastanawiasz się, jakie ma właściwości i po jaką odmianę warto sięgnąć? Czytaj dalej i dowiedz się, czy czarna herbata jest zdrowa. W naszym artykule przedstawimy Ci również wysokiej jakości herbaty indyjskie.

Czy czarna herbata jest zdrowa?

Czarną herbatę przez długi okres czasu uważano za pozbawioną wartości używkę. Badania jednak wykazały, że ma prozdrowotne właściwości. W jej składzie odkryto wiele dobroczynnych substancji. Warto wśród nich wymienić alkaloidy purynowe, olejki eteryczne i związki białkowe. Ponadto czarna herbata jest źródłem witamin A, C, B1, B2, K, PP i minerałów, głównie fluoru i manganu oraz w mniejszych ilościach magnezu, cynku i wapnia. Znajdziesz w niej również kwasy organiczne, związki żywiczne, pektynowe i węglowodany.

Właściwości czarnej herbaty

W jaki zatem sposób czarna herbata wpływa na organizm? Przede wszystkim:

– pobudza układ nerwowy, wspomaga skupienie, a nawet poprawia nastrój,

– wzmacnia akcję serca i wentylację płuc, poprawiając wydolność całego organizmu,

– działa moczopędnie i pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu nawodnienia,

– wykazuje właściwości antyoksydacyjne, chroniąc komórki przed działaniem wolnych rodników,

– obniża ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, a także zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi.

Ponadto korzystnie wpływa na trawienie. Doskonale sprawdza się zwłaszcza po ciężkostrawnych posiłkach. Wspomaga mikroflorę jelit i hamuje rozwój niebezpiecznych bakterii. Co więcej, chroni błonę śluzową żołądka.

Poznaj wysokiej jakości czarne herbaty indyjskie

Wysokiej jakości herbaty indyjskie pochodzą z upraw w takich regionach jak:

1. Assam

Leży u podnóża Himalajów. To największy region uprawy herbaty na świecie. Wilgotny, tropikalny klimat sprawia, że napary charakteryzują się słodkim posmakiem.

2. Dardżyling

Sprzyjający klimat tego rejonu, rozciągającego się w północno-wschodnich Indiach u podnóża Himalajów, sprawia, że produkowane tam herbaty cechują się wyjątkowym smakiem i aromatem.

3. Nilgiri

Krzewy herbaciane uprawia się na wzgórzach znanych pod nazwą Niebieskich Gór. Dzięki obfitym opadom deszczu plony można zbierać przez cały rok. Herbata z tego rejonu ma owocowo-miętowy posmak.

To oczywiście niejedyne miejsca w Indiach, w których produkuje się herbatę. Znane i cenione produkty pochodzą także z Sikkim, Kerala oraz Dooars. W naszym asortymencie znajdziesz duży wybór czarnych herbat indyjskich doskonałej jakości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.