CategoriesBlog

Czy ryż jest zdrowy? Jak należy go gotować?

Czy ryż jest zdrowy? Jak należy go gotować? Na jaki rodzaj ryżu najlepiej się zdecydować? Pytań nie brakuje, bo ryż jest podstawowym składnikiem diety dla około 30% ludzkości. Wymyślono do tej pory również wiele sposobów jego wykorzystania. Spożywa się go na słono i słodko, jako element obiadów i deserów. Produkuje się z niego makarony oraz mąkę. To oczywiście dopiero początek. 

Podstawowe rodzaje ryżu

Największą popularnością cieszy się biały ryż, który jest delikatny w smaku i lekkostrawny. Na skutek oczyszczania jest pozbawiany łusek, zarodka i otrębów. Tym samym traci sporo cennych składników odżywczych. Zawiera ich znacznie mniej niż ryż brązowy. Ma wysoki indeks glikemiczny. Wspomniany już ryż brązowy w procesie przetwarzania jest pozbawiany tylko niejadalnej łuski. Pozostaje cennym źródłem błonnika pokarmowego, żelaza, selenu, magnezu i witamin z grupy B. Wymaga nieco dłuższego gotowania. 

Bardzo zdrowy jest także przede wszystkim ryż basmati. Posiada bowiem wiele właściwości odżwyczych. To źródło takich minerałów jak cynk, mangan, selen, żelazo, fosfor i miedź. Zawiera także sporo witamin z grupy B. Ryż basmati występuje w dwóch odmianach – białej i brązowej. Jest bogaty w błonnik pokarmowy, który jest bardzo ważny dla osób walczących z nadprogramowymi kilogramami. Jego regularne spożywanie wpływa pozytywnie na funkcjonowanie organizmu. Obniża poziom cholesterolu we krwi i zwalcza zaparcia. Ryż basmati nadaje się dla osób z insulinoopornością. Jego indeks glikemiczny to około 45-50. 

Czy ryż jest zdrowy?

Najwięcej cennych dla zdrowia substancji znajduje się w łusce i otrębach ryżu. Dlatego produkt z nich oczyszczony jest mniej wartościowy. Jednak nawet i biały ryż dostarcza do organizmu człowieka witaminy z grupy, rozpuszczalny w wodzie błonnik czy mikroelementy. Dodatkowo ryż czarny, brązowy czy czerwony zawierają witaminę E, cynk, żelazo oraz antyoksydanty. 

Co ciekawe, pod względem kaloryczności między różnymi rodzajami ryżu nie ma dużych różnic. Biały dostarcza w 100 g 130 kcal, a brązowy 110 kcal. Jednak ten drugi zawiera więcej błonnika i szybciej syci. 

Jak należy gotować ryż?

Oczywiście ryż gotowany na parze zachowuje więcej składników odżywczych niż ten gotowany w wodzie. W praktyce im bardziej oczyszczone są ziarna, tym szybciej się gotują. Ryż biały jest gotowany już po 10 minutach, a ryż ciemny potrzebuje do tego nawet 30-40 minut. 

Ryżu nie należy rozgotowywać, bo to zwiększa jego indeks glikemiczny. Lepiej unikać gotowania ryżu w torebkach foliowych. Sporo wątpliwości budzi stosowany w ich przypadku bisfenol A, który w czasie gotowania przedostawać się może do jedzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *