Ryż basmati jest ceniony na całym świecie ze względu na swój wyborny smak i aromat. To jedna z najszlachetniejszych odmian ryżu. Rośne w Indiach u podnóży Himalajów, dlatego jest typowym dodatkiem do wielu potraw kuchni indyjskiej. Z tego wpisu dowiesz się, czym się charakteryzuje i w jakich daniach indyjskich występuje.
Z czego słynie ryż basmati?
Ryż indyjski basmati jest ceniony ze względu na swój delikatnie orzechowy smak i zapach. Ma długie i wąskie ziarna. Doskonale komponuje się z pikantnymi, wyrazistymi przyprawami charakterystycznymi dla kuchni indyjskiej. Jest bogaty w błonnik, białko, witaminy z grupy B, węglowodany złożone, a także różne minerały (np. cynk, fosfor, miedź, żelazo czy selen). Regularne jedzenie tego ryżu pomaga pozbyć się nadwagi, zapobiega zaparciom, wspomaga regenerację uszkodzonych tkanek oraz funkcjonowanie układu nerwowego, a także wpływa na dobry nastrój i poprawia kondycję.
Do jakich potraw indyjskich pasuje ryż basmati?
Ze względu na swój smak i aromat ryż basmati idealnie uzupełnia dania kurczakiem, rybami lub owocami morza oraz gęstymi, intensywnymi w smaku sosami. Sprawdzi się więc jako dodatek do curry, kurczaka tikka masala, butter chicken, pilaw czy biryani. Można go także podawać jako samodzielne danie. Wówczas przygotowuje się go, dodając do niego szafran, kurkumę albo cynamon. Przyprawy te dodają mu orientalnego aromatu.
Podczas gotowania jego smukłe ziarna nie sklejają się, dzięki czemu pozostaje on niezbyt lepki i puszysty. Ugotowane ziarna łatwo się oddzielają, dzięki czemu doskonale nadają się do przygotowywania potraw z kremowymi sosami. To doskonały dodatek do popularnego na całym świecie curry, a także indyjskich warzywnych dań z sosami. Ryż ten nadaje się idealnie do przyrządzania indyjskich potraw z roślin strączkowych znanych jako dal. Są to gęste i sycące zupy, do których ryż basmati podawany jest jako dodatek. Taki posiłek jest wymarzonym obiadem dla wegetarian.