Powiedzenie „jesteś tym, co jesz” jest bardzo na czasie. Szczególnie jeżeli żyjesz w biegu, możesz nie zwracać uwagi na to, co składa się na spożywane przez Ciebie posiłki – a to z kolei może niekorzystnie odbijać się na Twoim zdrowiu i samopoczuciu. Zastanawiasz się nad tym, czy fasola mung i ciecierzyca to produkty, których jedzenie jest zdrowe? Czytaj dalej, a rozwiejemy Twoje wątpliwości!
Fasola mung i ciecierzyca – filary kuchni indyjskiej
Fasola mung i ciecierzyca to pożywne produkty, które są bardzo popularne w kuchni indyjskiej. To wyjątkowe rośliny strączkowe, które są podstawą wielu aromatycznych dań. Ciecierzyca kojarzona jest przede wszystkim jako główny składnik hummusu, jednak tak naprawdę może być wykorzystana do potraw przygotowywanych zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Jest także wspaniałą bazą do deserów. Z kolei fasola mung jest świetnym dodatkiem do zup. Łatwo z niej zrobić również pyszne pasty do kanapek, a nawet wegetariańskie burgery.
Fasola mung i ciecierzyca – czy jedzenie ich jest zdrowe?
Nie jesteś przekonany, czy fasola mung i ciecierzyca są zdrowe? Niepotrzebnie! Dzięki tym produktom dostarczysz swojemu organizmowi tego, co najlepsze. Oto ich krótka charakterystyka.
Fasola mung
Fasola mung zawiera bardzo duże ilości łatwo przyswajalnego białka. Ponadto w jej składzie obecny jest błonnik, wapń, żelazo, mangan, potas, witaminy A, C, E, K, a także takie z grupy B – i wiele więcej innych mikroelementów. Ze względu na takie bogactwo wskazana jest nie tylko dla wegan, wegetarian czy cukrzyków, ale również dla sportowców, kobiet w ciąży, a nawet dla osób pragnących zgubić zbędne kilogramy.
Ciecierzyca
Równie wspaniałe wartości odżywcze odnajdziesz w ciecierzycy. To źródło białka, błonnika, witamin z grupy B, kwasu foliowego, niacyny, wapnia, żelaza, manganu oraz potasu – a to dopiero początek długiej listy. Ze względu na taki skład możemy polecić ją kobietom w ciąży, sportowcom oraz osobom na diecie redukcyjnej. Ponadto to rewelacyjna alternatywa dla mięsa i jaj, dlatego często określana jest mianem superfood.
Podsumowując, jeżeli miałeś wątpliwości do co tego, czy jedzenie fasoli mung i ciecierzycy jest zdrowe, to mamy nadzieję, że rozwialiśmy Twoje obawy. Jeżeli chcesz zaopatrzyć się w te cenne produkty – albo w inne specjały kuchni indyjskiej – koniecznie zapoznaj się z asortymentem naszego e-sklepu. Jako profesjonaliści starannie selekcjonujemy naszą ofertę, tak aby w Twoje ręce trafiło to, co najlepsze. Z naszą pomocą poznasz prawdziwie orientalne aromaty!