CategoriesBlog

Jak wykorzystać pulpę z mango?

Mango to owoc, który urzeka swoim cudownie słodkim smakiem oraz delikatnym aromatem. Jego konsystencja jest kremowa, więc jedząc dojrzałe mango, rozpłyniesz się z rozkoszy. Ten egzotyczny owoc pochodzi z Indii, gdzie dojrzewa w intensywnym słońcu. Hindusi uprawiają go od ponad 4 tysięcy lat, ale do Europy pierwsze mango dotarły dopiero w XVI wieku. W Polsce trudno kupić w pełni dojrzały owoc mango, dlatego pulpa mango zamknięta w szczelnych puszkach jest idealną propozycją dla miłośników dań, deserów i napojów przygotowywanych z tego pysznego i zdrowego owocu.

Dlaczego warto włączyć mango do swojej diety?

Jedząc mango, dostarczasz swojemu organizmowi prawdziwe bogactwo różnych witamin (np.: A, C, E i B) oraz mikroelementów (np. żelazo, magnez, potas i miedź). Owoc ten pomaga też w walce z wieloma chorobami. Poleca się go osobom mającym problemy ze wzrokiem, a także tym cierpiącym na anemię i anoreksję. Udowodniono, że regularne spożywanie mango zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy, pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, obniża cholesterol, działa przeciwzapalnie, zmniejsza podrażnienia gardła, a nawet skutecznie wspomaga walkę z rakiem piersi i okrężnicy.

Co można zrobić z pulpy mango?

Dostępna w sklepach z żywnością orientalną pulpa z mango to doskonały dodatek do gęstych sosów, a także ciekawe urozmaicenie smaku pieczonych mięs czy ryb. Aby zachowała wszystkie swoje walory smakowe oraz odżywcze, warto dodawać ją do nich dopiero pod sam koniec pieczenia. Świetnie komponuje się ze słodkimi deserami, więc śmiało możesz dodawać jej do pucharków lodowych albo wykorzystać jako smaczną i piękną polewę do ciast. W ostatnich latach prawdziwą furorę robią serniki mango (zarówno w wersji pieczonej, jak i na zimno) oraz brownie z mango. Pulpę możesz też dodać do ciasta na klasyczną babkę, dzięki czemu stanie się ona cudownie wilgotna, a jej kolor będzie intensywny i słoneczny.

Bez pulpy mango nie przyrządzisz znanego na całym świecie orzeźwiającego napoju indyjskiego – mango lassi. Przygotowuje się go z jogurtu wymieszanego w odpowiednich proporcjach z wodą, pulpą mango oraz dodatkiem cukru albo miodu i szczyptą kardamonu. Możesz też dodawać pulpę mango do swoich ulubionych płatków śniadaniowych, jogurtów czy musli lub po prostu wyjadać ją prosto z puszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *