Ryż basmati jest bardzo popularny w Indiach. Ceni się go za długie ziarna i delikatny, orzechowy posmak. Lekko się klei po ugotowaniu, ale nie traci przy tym swojej formy. Doskonale sprawdza się jako baza do drobiowych dań. Ponadto świetnie smakuje z owocami morza, zwłaszcza krewetkami i rybami. Zrobisz z niego także sałatkę ze świeżych warzyw i wędzonego mięsa, a nawet suszonych owoców. Zastanawiasz się, jaki sos wybrać do dań z ryżem basmati? Poznaj nasze ulubione smaki!
Na co zwrócić uwagę, wybierając sos do dań z ryżem basmati?
Charakterystyczny orzechowy smak sprawia, że ryż basmati świetnie sprawdza się jako baza wielu dań. Przygotowując swoje ulubione potrawy, pamiętaj, że dobry sos powinien wzmacniać smak ryżu i wydobywać pełnię aromatu pozostałych składników.
Jeśli zależy Ci na uzyskaniu autentycznych, indyjskich smaków, Twoje danie nie może obejść się bez aromatycznych przypraw. Najczęściej wykorzystuje się imbir, kurkumę, czosnek oraz czarnuszkę. Nie może wśród nich zabraknąć także charakterystycznych papryczek chili.
Jaki sos pasuje do dań z ryżem basmati?
Odpowiedź na to pytanie jest prosta: pełen aromatycznych przypraw, które kuszą smakiem. Jeśli pragniesz przywołać smaki Indii, warto spróbować ryżu basmati z curry. Co prawda w Indiach pod tym pojęciem kryje się sposób przygotowania potraw w sosie, ale w Polsce curry oznacza najczęściej mieszankę przypraw. Zazwyczaj znajdują się w niej takie składniki jak:
– kurkuma,
– imbir,
– pieprz czarny,
– kolendra,
– gorczyca,
– chili,
– sól.
Sos curry składający się z aromatycznych przypraw wymieszanych w odpowiednich proporcjach w indyjskiej kuchni najczęściej podaje się z kurczakiem. Ryż, wchłaniając sos, staje się dzięki niemu znacznie bardziej aromatyczny.
Jak zrobić sos do ryżu basmati?
Proste danie curry zrobisz w kilka minut. Na oliwie lub klarowanym maśle zeszklij cebulę i dodaj ząbek posiekanego na drobno czosnku. Następnie dosyp przyprawę curry, dodaj śmietanę, mleczko kokosowe i duś razem przez kilka minut. Do tak przygotowanego sosu możesz dodać mięso lub warzywa.
Poznaj autentyczne indyjskie smaki
W naszym asortymencie znajdziesz indyjskie sosy, które doskonale sprawdzą się do doprawiania dań z ryżem basmati. Zapoznaj się z naszymi gotowymi mieszankami lub przygotuj własną na bazie naszych przypraw i półproduktów. Polecamy również pasty curry, które wykorzystasz w codziennym gotowaniu. Charakteryzują się intensywnym smakiem i aromatem, więc będą doskonałe do różnego rodzaju dań, nie tylko na bazie ryżu basmati.