Kuchnia indyjska wyróżnia się niezwykle intensywnymi aromatami i smakami. Jedząc indyjskie potrawy, można rozkoszować się zaskakującymi dla europejskich podniebień zestawieniami smaków i delektować się upojnym zapachem serwowanych dań. Swój oryginalny charakter dania hinduskie zawdzięczają zarówno dużej ilości świeżych warzyw, przyprawom, jak i sosom, które nadają im niepowtarzalny, egzotyczny urok. Jeżeli zastanawiasz się, jakich sosów używa się najczęściej w kuchni indyjskiej, zapraszamy do lektury!
Które sosy są najpopularniejsze w kuchni indyjskiej?
Do najpopularniejszych sosów hinduskich należy m.in.:
1. Sos miętowy
Sos miętowy jest niezwykle aromatyczny. Powstaje ze zmielonych liści mięty, do których często dodaje się kolendrę oraz zielone chilli. Jego smak jest lekko pikantny, dlatego jest idealnym uzupełnieniem dań wegańskich, wegetariańskich, rybnych oraz mięsnych.
2. Sos tamaryndowy
Tamaryndowiec indyjski to rodzaj tropikalnego drzewa, które pochodzi ze wchodniej Afryki. Sos tamaryndowy ma słodko-kwaśny smak, dzięki czemu idealnie nadaje się do zup, sałatek, przyrządzania mięs, tofu, a nawet deserów i napojów. Pulpa tamaryndowca zmieszana z daktylami jest nieodłącznym elementem popularnych indyjskich przekąsek takich jak: pakora czy aloo tikki.
3. Sos z mango
Gęsty sos z mango, czyli mango chutney, to rewelacyjny dodatek do indyjskiego curry, przetworów, dań wegetariańskich, a także dań rybnych i mięsnych. Wyróżnia się gęstą konsystencją i urzekająco słodkim aromatem oraz smakiem. Dużą popularnością cieszą się także sosy chili z mango, które dodają potrawom wyrazistości.
4. Pasta czosnkowa
Pasta z czosnku jest jedną z najpopularniejszych past kuchni indyjskiej i azjatyckiej. Jej wyraźny smak i intensywny zapach dodaje potrawom charakteru. Idealnie nadaje się do smarowania pieczywa, ale można dodawać jej także do sałatek i zup.
Ciekawą propozycją są także gotowe sosy przeznaczone do przyrządzania konkretnych potraw indyjskich. W ofercie sklepów z żywnością orientalną znajdziesz m.in.: sosy do butter chicken, pasty do dania biryani, sosy do samosy oraz uniwersalne pomidorowe sosy ostro-słodkie, które pasują zarówno do wielu dań indyjskich, jak i polskich.