Kuchnia indyjska dostarcza niezapomnianych doznań smakowych. Pieści kubeczki smakowe intensywnymi nutami orientalnych przypraw i zachwyca korzennymi aromatami. Zestawienie świeżych warzyw lub mięsa z pikantnymi mieszankami przypraw daje rewelacyjne rezultaty. Hinduskie potrawy zaskakują swoją wyrazistością i urzekają niespotykanymi w europejskiej kuchni zapachami. Bardzo ważną rolę odgrywają w kuchni indyjskiej świeże warzywa. Wiele z serwowanych w tym odległym kraju dań to dania wegetariańskie. Każdy więc odnajdzie w indyjskiej restauracji coś dla siebie.
Jakie dania są typowe dla kuchni indyjskiej?
Wybierając się do indyjskiej restauracji, warto spróbować jednego z najpopularniejszych w tym kraju dań. Najbardziej znaną na całym świecie indyjską potrawą jest niewątpliwie curry. Może być to danie wegetariańskie albo mięsne. Charakterystyczny jest dla niego gęsty sos, który przyprawia się kurkumą, chili, kolendrą, pieprzem, solą, gorczycą, kozieradką, gałką muszkatołową i imbirem. Kolejną ciekawą propozycją kulinarną jest tikka masala, czyli delikatne mięso kurczaka marynowane w odpowiednio dobranych przyprawach, a następnie smażone i podawane z jogurtowo-śmietanowo-pomidorowym sosem. Zazwyczaj kurczak ten jest serwowany z ryżem.
Będąc w indyjskiej restauracji, warto skusić się na tandoori. To aromatyczne i bardzo kolorowe potrawy, które przygotowuje się w tradycyjnym glinianym piecu tandoor. Panuje w nim bardzo wysoka temperatura, więc czas pieczenia jest krótki. Dzięki temu kolory sporządzanych w nim potraw nie blakną, a mięso jest chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. Przed włożeniem do pieca jest ono marynowane w jogurcie wymieszanym z przyprawami. Ma intensywny kolor, gdyż specjalnie barwi się je na żółto (szafranem) lub czerwono (kaszmirskim proszkiem chili).
Jeżeli lubisz sycące zupy, powinieneś skosztować indyjskiej zupy soczewicowej – dal. Dodaje się do niej mleko kokosowe oraz imbir, kmin, czosnek, gorczycę, kolendrę i chili. Odpowiednikiem polskich pierogów są orientalne pierożki samosa. Mogą być nadziewane warzywami lub pikantnym mięsem. Z zewnątrz są bardzo chrupiące, zaś w środku wilgotne. Swoją cudowną konsystencję zawdzięczają procesowi smażenia w głębokim tłuszczu.