Kurkuma to wyjątkowo aromatyczna przyprawa, która jest bardzo często stosowana w kuchni indyjskiej. Ten produkt nie tylko ma nietuzinkowe walory smakowe i jest naturalnym barwnikiem, ale także zachwyca swoim działaniem prozdrowotnym. Zastanawiasz się nad tym, jak poprawnie stosować kurkumę? Czytaj dalej, a podpowiemy Ci wszystko, co powinieneś wiedzieć na jej temat.
Kurkuma – co warto o niej wiedzieć?
Kurkuma to kłącze, które można stosować zarówno w formie świeżej, jak i sproszkowanej. Jeżeli chcesz przygotować oryginalne dania kuchni indyjskiej, ten składnik to absolutny must have. To przyprawa, którą powinieneś włączyć do swojej diety ze względu na jej właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne, a nawet sprzyjające obniżaniu cholesterolu. Ponadto wskazana jest dla osób, które mają problemy ze stawami, wątrobą, otyłością czy z zaburzeniami trawiennymi.
Kurkuma – jak ją stosować?
Kurkuma to przyprawa, która może być stosowana na wiele różnych sposobów. Najczęściej wykorzystywana jest do zup, a także dań typu curry, jednak możesz zdecydować się na dodanie jej nawet do potraw z dyni, brokułów czy jajek. Jej aromat świetnie zgra się z tymi produktami. Ponadto, w przypadku, gdy chcesz zadbać o swoją odporność – zwłaszcza jesienią i zimą – dorzuć tę przyprawę do rozgrzewającej herbaty. Aby móc w pełni wykorzystać potencjał kurkumy, zawsze łącz ją z tłuszczami lub z pieprzem. Te substancje znacznie zwiększają przyswajalność jej dobroczynnych składników.
Zdrowotne spożywanie kurkumy
Jeżeli zależy Ci nie tylko na tym, aby Twoje potrawy zachwycały swoim smakiem, ale również na tym, by zatroszczyć się o swoje zdrowie, powinieneś wziąć pod uwagę regularne przyjmowanie kurkumy. Najczęściej wybieraną do tego formą jest tzw. złote mleko. Jest to specjalna mieszanka, która ma sprzyjać poprawie ogólnej kondycji organizmu.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować pasty z kurkumy. Jak możesz ją zrobić? Przyszukuj:
– 2 łyżki sproszkowanej kurkumy,
– 0,5 łyżeczki pieprzu,
– 0,5 łyżeczki sproszkowanego imbiru,
– około 6 łyżek wody.
Całość wymieszaj i gotuj około 5-10 minut.
Każdego dnia rano – przed śniadaniem – podgrzej szklankę mleka i dodaj do niej łyżeczkę pasty z kurkumy oraz pół łyżeczki oleju kokosowego. Następnie wypij tak powstałą mieszankę.
Wiedząc, jak stosować kurkumę, będziesz mógł stworzyć w swojej kuchni prawdziwe pyszności. Bez wątpienia docenisz także prozdrowotne działanie tego produktu. Jeżeli chcesz zaopatrzyć się w wysokiej jakości przyprawy lub oryginalne składniki indyjskie, koniecznie zapoznaj się z asortymentem naszego e-sklepu. Jako pasjonaci starannie selekcjonujemy naszą ofertę, tak aby proponować Ci wyłącznie to, co najlepsze.