Uważa się, że mango jest jednym z najzdrowszych owoców na świecie. Nie można mu także odmówić walorów smakowych. W Indiach mówi się, że jest owocem bogów i chętnie wykorzystuje się je w lokalnej kuchni. Egzotyczne, słodkie i orzeźwiające, idealnie sprawdza się do deserów, sosów i lodów. Przedstawimy Ci dzisiaj pulpę z mango. Czytaj dalej i dowiedz się, dlaczego warto po nią sięgnąć.
Dlaczego warto sięgać po produkty na bazie mango?
Owoc bogów jest cennym źródłem witamin i minerałów. Ponadto zawiera przeciwutleniacze, które doskonale radzą sobie z wolnymi rodnikami. Spowalniają starzenie się organizmu i wykazują działanie przeciwnowotworowe. Co więcej, mango dostarcza organizmowi błonnik i białko, a także ma w swoim składzie glikozyd, który działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Znajdziesz w nim również pektyny, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Mango pulpa – zdrowy dodatek do wielu dań
W kuchni azjatyckiej mango wykorzystywane jest na wiele sposobów. Stanowi zarówno popularną formę przekąski, jak i element deserów, sałatek lub dań mięsnych. Powszechnie wytwarza się na jego bazie soki, sosy, chutney oraz dżemy.
W Europie szczególną popularnością cieszy się pulpa z mango, która kryje w sobie wszystkie niezwykłe właściwości tego owocu. Ten produkt jest zmiksowanym, pełnowartościowym miąższem, produkowanym z wysokiej jakości owoców. Cechuje go wyrazisty, słodki smak i gęsta konsystencja.
Zastanawiasz się, w jaki sposób wykorzystać pulpę z mango? Twoje możliwości są nieograniczone. To doskonały dodatek do ciast, deserów, sosów oraz lodów. Świetnie sprawdzi się zwłaszcza w upalne, letnie dni, bo wykazuje właściwości chłodzące. Ponadto wykorzystasz ten produkt do przygotowywania:
– drinków,
– sosów sałatkowych,
– sosów do dań mięsnych i rybnych,
– sorbetów,
– deserów indyjskich.
Wykonasz z niego także popularny koktajl mango lassi na bazie naturalnego jogurtu i ziaren kardamonu. Wystarczy, że zmiksujesz ze sobą te składniki i je schłodzisz, aby cieszyć się doskonałym, egzotycznym smakiem. Możesz podawać mango lassi również w formie zmrożonego lodowego deseru.
W naszym asortymencie znajdziesz pulpę z mango, która powstaje z najlepszych indyjskich odmian tego owocu. Nie zawiera barwników, aromatów i sztucznych dodatków. To gwarancja świeżego, intensywnego smaku, który doskonale współgra z deserami i wytrawnymi daniami. Zapoznaj się z naszymi propozycjami i Twórz smakowite dania w zaciszu swojej kuchni.