Wyświetlanie 1–12 z 15 wyników

Kuchnia indyjska jest pełna intensywnych smaków i aromatów. W indyjskich daniach często łączy się smaki słodkie z ostrymi, co daje niezwykle ciekawe efekty. Aby uzyskać tak złożony smak, często wykorzystuje się bakalie oraz różnorodne przeciery. Ich rola w kuchni indyjskiej jest nie do przecenienia, gdyż bez nich większość tradycyjnych hinduskich potraw nie mogłoby powstać.

Do czego można wykorzystać indyjskie bakalie?

Bakalie są nieodłącznym elementem kuchni indyjskiej. Łuskany sezam służy do przyprawiania ciast, słodyczy i innych dań. Orzechy nerkowca to podstawowy składnik curry, a przy tym doskonała, zdrowa przekąska, którą warto mieć zawsze pod ręką. W Indiach dodaje się ich do wielu sałatek, stanowią również świetną bazę do wielu deserów. Podobnie jest z popularnymi pistacjami, rodzynkami czy orzeszkami ziemnymi.

W Indiach z mieszanki różnych bakalii przygotowuje się również bardzo słodkie pralinki ladoo. Te małe kuleczki sprawdzą się w roli sycącej i zdrowej przekąski, którą można zajadać się zarówno w domu, jak i w szkole czy pracy. Zielony kardamon może być doskonałym aromatycznym dodatkiem do zimowej herbaty, pysznej kawy czy napojów alkoholowych. Przyda się również do tworzenia orientalnych sosów, zup czy potraw mięsnych. Płatki migdałowe będą cudownym uzupełnieniem pysznych sałatek albo piękną i zdrową dekoracją deserów lub ciast. Wiórki kokosowe dodawane są do wielu potraw np. z kurczakiem w roli głównej. To też popularny dodatek do ciast i deserów.

Do czego przydadzą się indyjskie przeciery?

Bakalie i przeciery to podstawowy składnik wielu potraw charakterystycznych dla kuchni indyjskiej. Najpopularniejszym indyjskim przecierem jest pulpa z mango. Ojczyzną tego egzotycznego owocu są Indie, dlatego jest on tam wykorzystywany w wielu przepisach. Dzięki swojemu słodkiemu smakowi oraz urzekającej, kremowej konsystencji zyskał on wielką popularność na całym świecie. Pulpę z mango możesz wykorzystać do tworzenia deserów (np. serników czy deserów lodowych). Możesz zrobić z niej piękną i pyszną polewę do ciasta lub przyrządzić z niej tradycyjny orzeźwiający indyjski napój – mango lassi (zmieszaj jogurt naturalny z pulpą mango, wodą oraz cukrem i gotowe!). W naszym sklepie odnajdziesz oryginalne indyjskie bakalie i przeciery, które umożliwią Ci tworzenie różnorodnych orientalnych potraw i deserów.