CategoriesBlog

Dania z soczewicy i ciecierzycy –  poznaj dwa sprawdzone przepisy

Soczewica i ciecierzyca to popularne składniki kuchni, zwłaszcza wegańskiej i wegetariańskiej. Pojawiają się także w orientalnych przepisach oraz jako zamiennik ziemniaków lub makaronu w daniach mięsnych. Nie bez przyczyny. Poza dobrym smakiem oferują bogactwo cennych białek roślinnych i innych składników odżywczych. Chcesz wprowadzić te zdrowe rośliny strączkowe do swojego jadłospisu? Czytaj dalej i poznaj nasze przepisy na dania z soczewicy i ciecierzycy.

Dahl z ciecierzycy

Dahl to popularne danie w kuchni indyjskiej, które przyrządzane jest na bazie roślin strączkowych. Przypomina gęstą zupę i podaje się go z ryżem lub chlebkiem naan. Gwarantujemy, że ten zdrowy i pożywny posiłek przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom. Do przygotowania Dahl będą Ci potrzebne następujące składniki:

– 1 cebula,

– 1 batat,

– 1 czerwona papryka,

– 3 ząbki czosnku,

– korzeń imbiru,

– 2 łyżki oleju,

– 300 g czerwonej soczewicy,

– 750 ml bulionu jarzynowego,

– 150 ml mleka kokosowego.

Przygotuj także przyprawy. Doskonale sprawdzi się kurkuma, słodka papryka, kmin rzymski, chili, a także curry.

Pokrój warzywa w drobną kostkę, a czosnek i imbir zetrzyj na tarce. Rozgrzej olej i podsmaż cebulę, dodaj do niej batata i paprykę, mieszając przez 5 minut. Następnie dorzuć czosnek, imbir i pozostałe przyprawy. Przepłucz soczewicę i umieść ją na patelni. Wymieszaj całość, a potem wlej bulion i poczekaj, aż się zagotuje. Po 15 minutach gotowania pod przykryciem na małym ogniu dodaj mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj. Danie możesz podać z ryżem posypanym świeżą kolendrą.

Wegańskie danie z soczewicy i ciecierzycy

Kolejnym przepisem na pyszne danie z soczewicy i ciecierzycy jest wegetariańska potrawka. Zanim przystąpisz do gotowania, przygotuj ciecierzycę. Mocz ją przez 12 godzin, a następnie dokładnie wypłucz i gotuj przez godzinę w osolonej wodzie. Ponadto zaopatrz się w następujące składniki:

– 250 g ziemniaków,

– 150 g czerwonej soczewicy,

– 350 g ugotowanej ciecierzycy,

– 1 cebulę,

– 2 ząbki czosnku,

– koncentrat pomidorowy,

– oliwę.

Zadbaj także o to, aby mieć pod ręką przyprawy. Przyda Ci się sól, imbir, kurkuma, świeża kolendra i przyprawa curry.

Poszatkuj drobno cebulę, a następnie podsmaż ją na łyżce oliwy. Dodaj do niej imbir, czosnek oraz pozostałe przyprawy. Dolej koncentrat pomidorowy i wymieszaj całość. Po kilku minutach dorzuć ziemniaki pokrojone w małą kostkę. Posól mieszankę, a następnie zalej trzema szklankami wody. Kiedy ziemniaki zmiękną, dodaj soczewicę, a po kolejnych kilku minutach ciecierzycę. Tak przygotowane danie dokładnie wymieszaj i udekoruj świeżą kolendrą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.