CategoriesBlog

Garam masala – do czego można wykorzystać tę orientalną mieszankę przypraw?

Garam masala to bardzo popularna mieszanka przypraw. Dzięki niej we własnej kuchni bez większego problemu przygotować można naprawdę orientalne dania. Co wchodzi w jej skład? Do jakich potraw pasuje najlepiej? Jak można ją wykorzystać w praktyce? 

Czym jest garam masala?

Garam masala to mieszanka słodkich przypraw, która powszechnie wykorzystywana jest m.in. w Indiach czy Pakistanie. Sama nazwa “garam masala” w języku hindi oznacza “gorące przyprawy”. 

W skład klasycznej garam masali wchodzą m.in. kmin rzymski, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, goździki, liść laurowy, cynamon i pieprz cayenne. Wyjątkowy smak i aromat mieszanki to wynik również odpowiedniego sposobu łączenia przypraw. Są one prażone osobno, a dopiero potem mielone w młynku lub moździerzu. Garam masala powinna być dodawana do potraw pod koniec gotowania. 

Garam masala – do czego można ją wykorzystać w kuchni?

Wiele osób z pewnością zastanawia się, do czego nadaje się garam masala. Jest to mieszanka kojarzona przede wszystkim z kuchnią indyjską. Sprawdza się doskonale podczas przygotowywania wielu potraw o orientalnym charakterze. Dodać ją można do kurczaka po azjatycku czy słodko-kwaśnego sosu warzywnego. Garam masala dobrze skomponuje się z leczo, bo nada temu daniu więcej właściwości rozgrzewających. To także dość popularny składnik marynat do mięs. Poza tym garam masalę wykorzystać można także do przygotowania sosów do makaronu i mięs. Możliwości jest więc całkiem sporo. 

Kurczak garam masala – jak go przygotować?

Garam masala – do czego nadaje się ta orientalna mieszanka przyprawowa? Jedną z bardziej znanych potraw, do której jest wykorzystywana, jest klasyczny kurczak garam masala. To danie smaczne, aromatyczne i bardzo proste do zrobienia. Pod ręką trzeba mieć jedynie filety z kurczaka, koperek, śmietanę 18%, curry, ostrą paprykę, sól, czosnek, oliwę z oliwek i garam masalę. 

Mięso należy umyć i pokroić w kostkę, a następnie zamarynować w oliwie wymieszanej z przyprawami. Najlepiej przygotować je kilka godzin wcześniej. Później wystarczy je usmażyć na dużym ogniu i dusić przez około 15 minut. Kolejnym krokiem jest wlanie na patelnię śmietany, tak by powstał kremowy sos. Po wyłożeniu całości na talerze warto pokusić się jeszcze o posypanie potrawy koperkiem. Kurczak garam masala świetnie komponuje się ze zwykłym ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.