CategoriesBlog

Zdrowe zioła i rośliny indyjskie, które warto znać

Nie ma chyba żadnych wątpliwości do tego, że wiele roślin i ziół wpływa pozytywnie na zdrowie. Dobrze dobrane oraz stosowane we właściwych proporcjach, są w stanie łagodzić wiele dolegliwości i przynosić ulgę w problemach zdrowotnych. Na szczególną uwagę zasługują rośliny i zioła indyjskie. W tamtejszych regionach są one często wykorzystywane np. w medycynie ajurwedyjskiej. Warto przybliżyć przynajmniej kilka z nich.

Moringa – drzewo mocy i jego właściwości 

Moringa to roślina, której właściwości w medycynie naturalnej są wykorzystywane od 3000 lat. Często nazywana jest z tego powodu drzewem mocy. Stanowi bogate źródło witamin, minerałów i białka. Jej sproszkowane liście są stosowane w walce z anemią czy niedoborami witamin. 

Moringa sprawdza się w przypadku zakażeń bakteryjnych i pasożytniczych. To naturalny antybiotyk, który działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Kontroluje cukier we krwi i spowalnia reumatyzm. 

Amla, czyli indyjski agrest

Amla to popularna nazwa liściokwiatu garbnikowego znanego powszechnie jako agrest indyjski. To wysokie drzewo rosnące w naturze w Indiach, Chinach czy Indonezji. Ma duże znaczenie w ajurwedzie. 

Za najbardziej wartościową część amli uchodzą jej owoce. Zawierają bardzo dużo witaminy C. Jeden owoc dostarcza do organizmu aż 3000 mg tej witaminy. Stanowią też cenne źródło antyoksydantów, chroniąc komórki przed wolnymi rodnikami. Amla zwiększa poza tym odporność na stres i działa regenerująco. 

Miodla indyjska – rosnące w Indiach drzewo Neem

Miodla indyjska ma właściwości antywirusowe i antybakteryjne. Wykorzystywana jest w przypadku schorzeń skórnych np. trądziku oraz atopowego zapalenia skóry. Uzyskiwany z niej olejek pozytywnie wpływa na włosy i skórę. Roślina odstrasza pasożyty oraz insekty. 

Miodla pomaga w walce z wieloma infekcjami. Działa pozytywnie na układ odpornościowy. Skutecznie spowalnia procesy starzenia. Roztwory wodnej z jej liści mają właściwości przeciwcukrzycowe.

Wsparcie dla diabetyków – gorzki melon (karela)

Karela, a więc gorzki melon to roślina znana od starożytności. Wywar z niej pomaga na niestrawność i problemy żołądkowe. Wykorzystywany jest także do leczenia malarii. W Indiach karela słynie z działania przeciwgorączkowego. Zapobiega również powstawaniu kamieni nerkowych. W kuchni indyjskiej gorzki melon to popularny dodatek do curry. 

Karela pozwala utrzymać organizm w dobrej formie i zapobiega wielu schodzeniom. Wypłukuje z organizmu toksyny. W medycynie naturalnej jest to popularny środek na dolegliwości żołądkowe. Przeciwdziała pasożytom i zwalcza choroby układu oddechowego. Głównym składnikiem gorzkiego melona jest charytyna, która ma zdolność obniżania poziomu cukru we krwi. Karela wpływa pozytywnie na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Jej regularne spożywanie zapobiega cukrzycy i nowotworom. 

Ashwagandha – żeń-szeń indyjski, który dodaje energii

To najpopularniejsze zioło wykorzystywane w medycynie ajurwedyjskiej. Dodaje sił do życia i wspomaga odporność organizmu. Oprócz tego reguluje układ hormonalny i działa przeciwcukrzycowo. Wspiera funkcjonowanie układu oddechowego, wspomaga pracę nerek oraz działa moczopędnie. Kobiety po ashwagandhę sięgać mogą szczególnie chętnie, bo przeciwdziała ona siwieniu włosów.

Ashwagandha skutecznie łagodzi objawy stresu i dodaje sił witalnych do działania. Pozytywnie wpływa na cały organizm na niemal wszystkie jego układy. Działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Poprawia funkcjonowanie mózgu i przychodzi z pomocą w walce z depresją. Dlatego chętnie po żeń-szeń indyjski sięga coraz więcej osób.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.